Spaarrente zal verder dalen

spaarrenteDe spaarrente staat onder druk en zal de komende maanden verder gaan dalen. De reden voor de lage spaarrente is het historisch lage niveau van de Euribor. Door het relatief hoge verschil tussen de Euribor en de spaarrente zijn banken genoodzaakt om de spaarrente verder te verlagen.

Spaarrente daalt hard

Deze week verlaagden de banken massaal hun spaarrente. De Belgische bank Argenta liet de spaarrente zakken van 2,50 naar 2,30 procent, terwijl de spaarrente bij SNS Bank van 2,40 naar 2,25 procent ging in vergelijking met de grootbanken, waar 90 procent van al het spaargeld staat, is het verschil nog altijd groot. Rabobank (1,70 procent), ABN Amro (1,60 procent) en ING (1,60 procent) keren op gewone spaarrekeningen zonder voorwaarden aanzienlijk minder spaarrente uit.

Groot verschil spaarrente en Euribor

Op dit moment bedraagt het verschil tussen de 1 maands Euribor en de hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden 2,44 procent. Sinds het begin van de kredietcrisis is het verschil niet meer zo groot geweest. De afgelopen 10 jaar bedroeg het gemiddelde verschil tussen de 1 maands Euribor en de spaarrente 1,80 procent.

Rentemarges staan onder druk

De banken geven nu ook in hun kwartaal- haljaarverslagen aan dat de spaarrentemarkt een moeilijke markt is en dat de rentemarges sterk onder druk staan. Hierdoor moeten de banken de spaarrente verder verlagen. dat meldt de onafhankelijk spaarrente vergelijker Uw-spaarrente.nl.

Spaarrente in Nederland relatief hoog

Ten opzichte van de landen om ons heen is de spaarrente relatief hoog. Zo bedraagt in Duitsland de hoogst verkrijgbare rente 1,90 procent en in Engeland 2,00 procent. Ter vergelijking in Nederland bedraagt de hoogst verkrijgbare rente 2,40 procent.

Spaarder blijft aantrekkelijk voor banken

Naast de druk op de marges hebben de banken namelijk met nog twee factoren te maken. Ten eerste is de Nederlandse spaarmarkt een bijzonder concurrerende markt. Ten tweede hebben de banken te maken met een “spaargat” van 350 miljard hebben. Dit “spaargat” wordt veroorzaakt door het verschil tussen de spaargelden, die circa 325 miljard bedragen, en de totale uitstaande hypotheken van 675 miljard. Hierdoor blijft de Nederlandse spaarder aantrekkelijk voor voor de banken en zij zij genoodzaakt een concurrerende spaarrente aan te bieden en kunnen ze niet resoluut de spaarrente verlagen.

Vergelijken spaarrente blijft lonen

De hoogste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden bedraagt momenteel 2,40 procent en wordt door WestlandUtrecht Bank aangeboden. De laagste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden bedraagt momenteel 1,00 procent en wordt door Triodos aangeboden. Het verschil tussen de laagste spaarrente op een spaarrekening zonder voorwaarden en de hoogste spaarrente is derhalve 1,40 procent. In historische zin in dit een groot verschil in spaarrente. Hierdoor loont het om regelmatig te controleren of je nog een goede spaarrente op je spaarrekening krijgt. Het vergelijken en afsluiten van een nieuwe spaarrekening kost via internet tegenwoordig maar 20 minuten en levert je zomaar 150 euro extra spaarrente op.